Sós tavakat találtak a Marson, amelyek növelik annak esélyét, hogy mikrobiális élet lehet a vörös bolygón
2023. február 19. írta: Simalp

Sós tavakat találtak a Marson, amelyek növelik annak esélyét, hogy mikrobiális élet lehet a vörös bolygón

A négy, sósvízű víztest növeli annak esélyét, hogy mikrobiális élet lehet a vörös bolygón.

ca.jpg

Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt a déli-sarkvidéknél egy nagy földalatti tó mellett. Olasz kutatók, akik a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be felfedezésükről, két évvel ezelőtt azonosították a nagyobbik tavat, amelyről szintén kibővítették ismereteiket. Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának radarja által gyűjtött adatok segítségével több száz mérfölddel kiterjesztették a kutatási területet.

mars-1024x640.jpg

A Sebastian Emanuel Lauro, a római Roma Tre Egyetem tudósa vezette kutatócsoport hasonló módszert alkalmazott, mint amelyet a Földön is használnak, hogy feltárják a Déli-sarkvidék és a kanadai sarkvidék rejtett tavait. Felfedezéseik több mint 100 radarmegfigyelésen alapulnak, amelyeket a Mars Express 2010 és 2019 között végzett. Az űrszondát 2003-ban indították útnak.

TopMark.hu - Ahol te Spórolsz!

A becslések szerint 20-szor 30 kilométeres, a jeges felszín alatt 1,5 kilométerre lévő sósvízű tó mellett három kisebb, különböző méretű víztestet fedeztek fel, amelyek a nagy tótól függetlenek.

Nagyjából négymilliárd éve a Mars meleg és nedves planéta volt, csakúgy, mint a Föld. A vörös bolygó azonban azzá a sivár és száraz világgá változott, ahogyan ma ismeri a tudomány.Ezek a potenciális víztestek mind növelik annak esélyét, hogy a Marson, vagy a Mars belsejében mikrobiális élet lehet. A só magas koncentrációja valószínűleg megakadályozza, hogy megfagyjon a víz. A Mars déli sarkpontjánál a felszíni hőmérséklet a becslések szerint mínusz 113 Celsius-fok, amely a mélységgel egyenes arányosságban fokozatosan melegszik.A víztestek biológiai szempontból érdekesnek tűnnek, “a jövőbeli Mars-misszióknak célpontja lesz ez a régió” – emelték ki a tudósok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1001erdekesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3718053354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.02.20. 20:15:01

Köszönjük, érdekes ! Arra lenne jó kitérni egyszer, hogy miért is olyan fontos az élet kutatása a kozmoszban?
Mit old(ana) meg, ha valahol mikroorganizmusokat vagy megkövült élet nyomait találnánk meg? A földi analfabetizmus, a háborúk, a felmelegedés, a szegénység, a járványok stb - közül melyik problémát segítene megoldani??

Az élet eredetének , mint a tudomány Szent Gráljának mindenáron történő kutatása két célt szolgál: szenzáció-teremtés és az ürkutatás finanszírozásának "megindoklása". Örömmel olvasnék hozzáértő posztot vagy kommentet - köszönöm!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.21. 12:51:04

@Motorogre: Te szoktál könyvet olvasni? Ha igen, minek? Több lesz a pénzed tőle? Ér valamit a felmelegedés vagy a háborúk ellen?

Jelenleg pontosan egy, azaz 1 darab életet ismerünk, a Földet. Ha bárhol a Földön kívül találnánk életjeleket, vagy legalább maradványokat, akkor nem pusztán megdupláznánk az ismert példák számát, hanem megkaphatnánk az első választ a biológusokat rengeteg éve foglalkoztató kérdésekre: a földi élet formája törvényszerű vagy véletlen, itt jött-e létre vagy idekerült, kialakulhat-e nem szén-alapú életforma, stb. Engem érdekelne.

Motorogre 2023.02.21. 16:46:55

@Androsz: Persze hogy ért: a vérfagyasztó horror jól jött a hőségriadó alatt, a Háborúra Béke jött.
De túl nagy a hype - talán mert a közönség nem értené, hogy az asztrofizika az anyag (ami egyben energia is) megismerését szolgálhatná, a fúziós reaktor másolni fogja a Napot (csillagokat) - radioaktív hulladék nélkül termel majd energiát és búcsút inthetünk a fosszilis cuccnak stb. Tehát marad a plebsnek az "élet eredete" és a "fekete lyuk" - ez mindenki érti.
A szilícium alapú élet érdekes lehet, én is kíváncsi vagyok/lennék. De mégegyszer: a jelen és kb. a következő 500 év gondjai közül egy "szerves molekula" kint - nem old meg semmit. Hype helyett hypo ..
süti beállítások módosítása