1001 Érdekes Dolog

1001 Érdekes Dolog

Múzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken

2023. január 28. - Simalp

Azt mondják, hogy mindenkinek létezik valahol egy hasonmása, és vannak olyan szerencsések, akik valóban összetalálkoznak számukra teljesen ismeretlen, rájuk mégis szinte a megszólalásig hasonlító emberekkel- ilyen különleges találkozásokat már mi is bemutattunk egy korábbi cikkünkben.

De nem csak az utcán sétálva, hanem akár egy múzeumban járva is felfedeztetjük hasonmásunkat: ez történt legalábbis néhány meglepődött látogatóval, akik régi festményeket csodálva saját magukat vélték felfedezni a képeken. Volt aki egy 17. századi spanyol nemesként, vagy épp szerzetesként látta viszont magát, s természetesen fotót is készítettek a letűnt korokban élt hasonmásaikkal. Persze némelyik kép inkább vicces, mint meggyőző, de akadnak köztük olyanok is, melyeknél tényleg kísérteties a hasonlóság.

hasonmasok-1.jpg

hasonmasok-10.jpg

hasonmasok-12.jpg

hasonmasok-13.jpg

hasonmasok-14.jpg

hasonmasok-15.jpg

hasonmasok-16.jpg

hasonmasok-3.jpg

hasonmasok-4.jpg

hasonmasok-5.jpg

hasonmasok-6.jpg

hasonmasok-7.jpg

hasonmasok-8.jpg

hasonmasok-9.jpg

Forrásként tör elő a víz egy montenegrói fa törzséből

Egyedülálló természeti látványossága miatt egyre többen csodájára járnak egy kis montenegrói falunak, mely a világ egyik legkülönlegesebb fájával büszkélkedik. A mindössze 500 lakosú Dinoša az ország délkeleti részén található, s a kis település parkjában egy nagyjából 100-150 éves eperfa magasodik, melynek törzséből a rendkívül heves esőzések után forrásként tör elő a víz.

fa-1.jpg

Az elmúlt két évtizedben már több alkalommal is meg lehetett figyelni a nem mindennapi jelenséget, melyről a Radio Free Europe/Radio Liberty tett közzé egy videót.

 

Farm egy autópálya sávjai között

Az angliai M62-es autópályán haladva Lancashire és Yorkshire határán a 22-es és 23-as csomópont között szokatlan látvány fogadja az utazókat. Egy farm, ami a Liverpoolt Hull városával összekötő autópálya közepén helyezkedik el, szétválasztva a sávokat. A Stott Hall Farm a környék egyik legjellegzetesebb látványossága, nap mint nap többszázezer ember halad át ezen a szakaszon.

1-10.jpg

A farm 300 éve áll ezen a helyen, és az elmúlt évszázadokban a birkákon és a madarakon kívül nem is volt erre más. Aztán ebbe az irányba kezdték el építeni az M62-es autópályát. Farmok százait rombolták le, és rengeteg családot telepítettek ki, de csodálatos módon a Stott Hall Farm érintetlen maradt.

2-10.jpg

Évtizedeken keresztül az autópályán közlekedők azt gondolták, hogy a farm a lakók makacssága miatt maradhatott fenn, akik nem voltak hajlandók eladni tulajdonukat. A valódi ok a terület geológiai adottsága, amin a farm terül el.

3-9.jpg

„Az autópálya keletre tartó sávját nem tudták olyan magasra építeni, mint a nyugati irányba tartót. A kivitelezők folyamatosan földcsuszamlásokkal küzdöttek, így a végén úgy döntöttek, hogy szétválasztják az autópályát, megmentve így a farmot. Ez az egyetlen oka, hogy még mindig a helyén van.” – mondja a juhtenyésztő Paul Thorp, a jelenlegi tulajdonos.
4-9.jpg
A mérnökök aluljárókat alakítottak ki mindkét sáv alá, így a farm tulajdonosa anélkül közlekedhet a földjein, hogy kereszteznie kellene az autópályát.
5-7.jpg
Korlát, és kerítés tartja benn az állatokat a területen, és egyben védi is a farmot az autópálya forgalmától. Ennek ellenére a jelenlegi, és az előző tulajdonosok is sok balesetnek voltak szemtanúi.
A farm nem hivatalos szerviz állomásként is szolgál az autósok számára, akik valamilyen problémába ütköztek a közelben. Paul Thorpot rendszeresen keresik fel olyanok, akik benzint vagy gázolajat akarnak vásárolni, valamilyen szerszámot kérnek kölcsön, vagy a telefont akarják használni. Ezek az alkalmi látogatók nem zavarják őt, de azt elismeri, hogy a járművek folyamatos zaja néha nagyon idegesítő.

A világ legmeredekebb hullámvasútja

Japánban, a Fuji-Q Highland vidámparkban épült meg a világ legmeredekebb hullámvasútja 37 millió dollárból. A Takabisha 100km/h sebességre gyorsul és a kb. 1 km-es pálya közepén található egy 43 méter magas 121 fokos negatív „lejtő”. A japán adrenalinbomba az előző csúcstartótól, a francia Le Timber Drop hullámvasúttól hódította el a címet, mely 113 fokos szakadékot tudott felmutatni.  Viszont a világ leggyorsabb hullámvasútja címet továbbra is az Abu Dhabi Ferrari World vidámparkban lévő Formula Rossa tartja, 240 km/h-s végsebességével

hullamvasut-1_masolata.jpg

hullamvasut-2_masolata.jpg

hullamvasut-4.jpg

hullamvasut-5.jpg

hullamvasut-6.jpg

hullamvasut-7.jpg

Amerikai légkörkutatók kiderítették, hol a legtisztább a levegő a Földön

Érintetlen az emberi tevékenységekből eredő és távoli kontinensekről származó részecskéktől a Déli-óceán feletti atmoszferikus határréteg levegője – állapították meg a Colorado Állami Egyetem kutatói, akik elsőként vizsgálták az Antarktisz körüli víztömeg felett lévő levegő bioaeroszol-összetételét. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány készítői egy kutatóhajó fedélzetéről gyűjtöttek levegőmintákat az óceánnal közvetlenül érintkező légköri rétegből.

deliocean.jpg

A szakemberek a szálló mikrobák összetételét vizsgálták a begyűjtött mintákban. A légkör tele van ezekkel a mikroorganizmusokkal, amelyeket a szél több száz vagy több ezer kilométeres távolságokba képes eljuttatni. A kutatók egyebek között DNS-szekvenálást alkalmazva állapították meg, hogy a mikrobák óceáni eredetűek.

ross-tenger.jpg

Az eredményekből kiderült, hogy az antarktiszi levegőbe nem jutnak el a távoli szárazföldekről és emberi tevékenységekből eredő aeroszolok.  Az északi féltekén és a szubtrópusokon található óceánok vizsgálatának eredményei ellenben teljesen másról tanúskodnak, mivel felettük a levegő összetételét nagyban befolyásolják a kontinensek, amiket érintenek az óceánhoz tartó szelek.

“Összességében a tanulmányunk azt sugallja, hogy a Déli-óceán egyike a bolygó azon kevés helyeinek, amelyekre csupán minimális hatással van az emberi tevékenység” – jegyezték meg a kutatók, akiknek egyre nehezebb olyan pontot találni a Földön, amelyre ne lenne hatással az ember jelenléte.

tulfogyasztas-8-2.jpg

Festői oázis a sivatagban

A Holdsarló tó, kínaiul Yueyaquan egy félhold alakú tó, mely Dunhuang városától 6 kilométerre található, a sivatagban. A tó mellett egy pagoda található, mely a hagyományos kínai építészet sajátosságait viseli. A bejárattól szuveníres standok mellett vezet fel az út az épületig. Sok turista tevén utazik ide, hogy átjussanak a homokdűnéken.

crescent-lake-56.jpg

A tó legalább 2000 éves, de az elmúlt évtizedekben területe folyamatos csökkenésnek indult. Az 1960-ban készült mérések szerint a tó átlagos mélysége 4-5 méter, míg legmélyebb pontja 7,5 méter volt. Az 1990-es évek elején a tó területe radikálisan lecsökkent, átlagos mélysége 0,9 méter, míg legmélyebb pontja 1,3 méter volt. 2006-ban a helyi kormány a központi kormányzat segítségével megkezdte a tó feltöltését, helyreállították a mélységét, azóta a tó mélysége és mérete folyamatosan növekszik.

crescent-lake-1.jpg

crescent-lake-102.jpg

crescent-lake-112.jpg

crescent-lake-12.jpg

crescent-lake-125.jpg

crescent-lake-2.jpg

crescent-lake-3.jpg

crescent-lake-46.jpg

crescent-lake-72.jpg

crescent-lake-82.jpg

Madeira repülőtér, Portugália

A portugáliai Madeira Nemzetközi Repülőtér 1984.júliusában nyitott meg Funchal közelében két 1600 méter hosszú kifutóval. A rövid kifutópálya még a legtapasztaltabb pilótáknak is megnehezítette a dolgát. A repülőteret körbevevő magas hegyek, valamint a közelben lévő óceán csak tovább bonyolítja a leszállást. A pilótáknak először a hegyek felett kell átvezetniük a repülőgépet, majd erősen jobbra kell vezetniük a gépet, hogy le tudjanak szállni. Az óceán felől érkező meleg levegő találkozik a hegyekből érkező hideg száraz levegővel, ami nagyon erős turbulenciát okoz.

 

madeira-repuloter-1.jpg

1977. november 19-én a Boeing 727-es gépe túlfutott a madeirai Funchal Nemzetközi Repülőtér 24-es kifutópályáján. A heves eső és a rossz látási viszonyok miatt csak harmadszori próbálkozásra sikerült a repülőgépnek leszállnia. Mivel csak túl későn sikerült a gépnek földet érnie, túlfutottak az akkor még csak 1600 méter hosszú kifutópályán. A gép a közeli parthoz csapódott, kettétört és lángra gyulladt. A fedélzeten tartózkodó 164 személy közül 131 meghalt.

8 évvel a balesetet követően 200 méterrel hosszabbították meg a kifutópályát az óceán fölött, majd 2000-ben még tovább bővítették. A továbbépített részt 180 beton oszlopra építették, melyek 70 méter magasak. A kifutópálya hosszát a bővítések során majdnem duplájára növelték, ami azt jelenti, hogy a kifutó felét pillérek tartják.

Az egyedi bővítési munkának köszönhetően a Funchal repülőtér elnyerte a Kiemelkedő Szerkezetek Díját 2004-ben, amit az IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) ítélt meg a repülőtérnek.

madeira-repuloter-2.jpg

madeira-repuloter-3.jpg

madeira-repuloter-6.jpg

madeira-repuloter-7.jpg

madeira-repuloter-8.jpg

 Via

Andy Gross bűvész félbevágva sétálva ijesztgette a járókelőket

Andy Gross az egyik legsokoldalúbb előadóművész Amerikában. A különös, meghökkentő trükkjeiről híres bűvész egyébként stand up komikusként és hasbeszélőként is fel szokott lépni, előadásai mindig telt házasak. A videón látható hihetetlen trükkjében Andy Gross félbevágva ijesztgeti a járókelőket. Sokan megrémültek az elképesztő mutatvány láttán. A bűvésztrükk tényleg nagyon jól sikeredett, így nem meglepő a gyanútlan járókelők ijedt, sokszor halálra rémült reakciója.

 

andy-gross.jpg

 

A világ legismertebb tájképe

A világ legismertebb tájképét illetve háttérképét naponta milliók nézegetik még most is, de csak kevesen tudják, hogy ez egy valódi fotó. A Windows XP közismerté vált bárányfelhős, kék eges, füves domboldal háttérképét egy amerikai fotós, Charles O’Rear készítette a kaliforniai Sonoma-völgyben 1996-ban. Állítása szerint a képen nem történt utólagos manipuláció.

letoltes_1.jpeg

 

2006 novemberében a koordináták ismeretében újra lefotózták a helyszínt, melyen jól látszik, az idilli füves domboldalt azóta már szőlővel ültették be.

letoltes_2.jpeg

És bár sok helyen csak az eredeti Windows háttér és a fenti fotó szerepel, hogy hiteles legyen a kontraszt, készítettek egy másik képet is, amin jól látszik, hogy nem mindegy melyik évszakban és milyen időjárási körülmények között készítjük a fényképet.

7408563.jpg

 

süti beállítások módosítása