1001 Érdekes Dolog

1001 Érdekes Dolog

A Hawaii Moanalua Királyi Kert különleges fája

2023. február 03. - Simalp

8 kilométerre északnyugatra Honolulu belvárosától terül el egy magánbirtok, a Moanaula Gardens, ami otthont ad az évente megrendezett „Lot Herceg Hula Fesztiválja”-nak.

 1-7.jpg

Itt különféle látványosságok mellett a fő attrakciót a jellegzetes hawaii tánc, a hula bemutatója jelenti. A rendezvény a nevét Lot Kapuaiwa hawaii hercegről kapta, aki később V. Kamehaheha király néven uralkodott. Ő a vendégeit, köztük misszionáriusokat előszeretettel szórakoztatta hula táncosok műsorával. A Moanaula Gardens a király gyermekkori otthona volt, napjainkban is sok történelmi épület, valamint ritka fák és növények találhatóak itt.

 2-7.jpg

A terület nyitva áll a látogatók számára egy kisebb belépődíj ellenében, a bevételt a park gondozására és karbantartására fordítják. A fenntartás költségeinek nagy részét azonban a japán elektronikai vállalat, a Hitachi állja, egy különleges fa miatt

 3-6.jpg

.Ez egy gyönyörű, hatalmas sámánfa jellegzetes, esernyő formájú lombkoronával a park közepén, egy füves területen látható. A korát 160 évre becsülik, lombja 40 méter átmérőjű területet fed le. Honolulu városa a fát történelmi jelentőségűvé nyilvánította, és védelem alá helyezte. Ugyanakkor az egyik legkedveltebb céges szimbólummá vált Japánban.

 

4-6.jpg

5-5.jpg

1973 óta a Hitachi Csoport  – amit manapság már csak Hitachi Fa néven ismernek – használja cége szimbólumaként világszerte. Weboldaluk szerint az átfogó vezetés és a széleskörű üzleti lehetőségek jelképe.

A cég az egyik legnagyobb Japánban, szeretett és megbízható márka. Ennek a széleskörű ismertségnek köszönhetően a Hitachi Fa nagyon népszerűvé vált az országban. Szinte minden nap japán turistabuszok érkeznek a parkba, hogy a látogatók megnézzék, és fényképezkedjenek a fával.A vállalat eredetileg 20.000 dollárt fizetett évente a park eredeti tulajdonosának, Samuel Damonnak, hogy felhasználhassák a fát a hirdetéseikben. Damon 2004–ben bekövetkezett halála után a park tulajdonosa egy helyi vállalat, a Kaimana Ventures lett, akik újratárgyalták a feltételeket a Hitachival, és az éves díjat 400.000 dollárra emelték.A Kaimana Ventures szerint ez a bevétel részben fedezi a park fenntartásának évi 600.000 dolláros költségét.

San Francisco színes tavai

A San Francisco öbölben az emberi tevékenység és a természet egy káprázatosan színes tájat hozott létre. Az öbölben ugyanis hatalmas sólepárló tavak vannak, amik a szivárvány szinte minden árnyalatában jelen vannak. Ezekben a sekély, mesterséges tavakban a természetes párolgást kihasználva a tengervízből állítanak elő sót. Egy-egy tóban mintegy öt évig van a víz, majd a következő fázis során egy másik tóba szivattyúzzák át, míg végül csak az 5-8 centiméternyi tömény sóréteg marad.

san-francisco-szines-tavai-1.jpg

Az egyes szinteken különböző mikroorganizmusok élnek, melyek az extrém sós közegben érzik otthon magukat, ezeknek köszönhetően alakulnak ki a tavak szokatlan színei. Így a tavak színe a kéktől a zöldön át egészen a bíborvörösig pompázik, attól függően hogy mekkora sókoncentráció van az adott medencében, és ezáltal milyen mikroorganizmus él meg benne.

san-francisco_szines_tavai-10.jpg

A legalacsonyabb szinten az algák festik zöldre a vizet, majd mikor már más organizmusok is megjelennek, a tó színe sárgás lesz. Körülbelül félútról nézve a tórendszert, a fokozott sótartalom és az apró sós vízi garnélarákok elsötétítik a vizet. Ahol a víz a legsósabb, ott az úgynevezett halobaktérium bíborvörösre festi a vizet. Habár a tórendszer mesterségesen lett kialakítva, rendkívül gazdag ökoszisztéma alakult ki benne, hiszen a vízben élő apró lényeken kívül még több mint 1 millió parti madárnak és más vadon élő állatnak is táplálékot ad. A mikroszkopikus élőlények a víz minőségét is szabályozzák, amely elősegíti a magasabb minőségű só létrejöttét.

san-francisco_szines_tavai-11.jpg

san-francisco_szines_tavai-12.jpg

san-francisco_szines_tavai-13.jpg

san-francisco_szines_tavai-2.jpg

san-francisco_szines_tavai-3.jpg

san-francisco_szines_tavai-4.jpg

san-francisco_szines_tavai-5.jpg

san-francisco_szines_tavai-6.jpg

san-francisco_szines_tavai-7.jpg

san-francisco_szines_tavai-8.jpg

san-francisco_szines_tavai-9.jpg

Bosco Verticale – épül a függőleges erdő Milánóban

Nagyszerű és egyedi építkezés zajlik Milánóban. Olaszországban fog elkészülni az első „függőleges erdő” a világon, a Bosco Verticale. Egy olasz építészcég, a Stefano Boeri Architetti reményei szerint egyesíteni tudja a növényvilágot a modern városi építészettel, az újszerű építmény két toronnyal fog a város fölé magasodni. A projekt hozzájárul a metropol erdősítéséhez, a környezet regenerálódásához, és a városi biodiverzitáshoz. A 27 emeletes épület közel egy hektárnyi erdőnek ad otthont, többek közt fanyarka fajtákat és bükk fákat fognak telepíteni. A milánói cég egy olyan modellt tervezett, amely az ég felé terjeszkedő erdőkkel tenné „zöldebbé” a világvárost. A 110 és 76 méter magas tornyok több mint 900 fa otthonai lesznek, de nem csak fák, hanem 5000 bokor és 10.000 dús, talajtakaró aljnövényzet is díszíteni fogja a Függőleges Erdőt. A fáknak és bokroknak otthont adó betonerkélyek a természetes hatást nyújtó látvány érdekében megtörik a homlokzat egyenletes felületét: az erkélyek fala 28 cm vastag és 1,3 m magas a peremük, szélességük azonban változó.

bosco-verticale-11.jpg

A Bosco Verticale csökkenteni fogja a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek. Egy öntöző- és szűrőrendszert is építenek, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel látja el a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják. A Függőleges Erdő zöldje nem csak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A Bosco Verticale megvalósításához 65 millió euró, körülbelül 20 milliárd forint szükséges. A fák telepítése az építési költség mindössze 5%-át teszik ki.

bosco-verticale-10.jpg

bosco-verticale-2.jpg

bosco-verticale-3.jpg

bosco-verticale-4.jpg

bosco-verticale-5.jpg

bosco-verticale-6.jpg

bosco-verticale-7.jpg

bosco-verticale-8.jpg

bosco-verticale-9.jpg

 

 

Valódi LEGO-ház

Napjainkban egyre inkább hódítanak az alternatív építőanyagok, de azért egyszerűbb megoldásokat is lehet találni, mint amit a brit televíziós műsorvezető, James May választott. Az angol férfi ugyanis 1000 önkéntes segítségével megépítette a világ első, kizárólag LEGO-ból készült életnagyságú, lakható házát. A kétszintes épületben minden elem apró műanyag téglákból épült fel. Nem csak a falak és a berendezéek készültek LEGO-ból, hanem az újságok, a wc papír és a házi kedvencek is. Ezen kívül a LEGO-ból épült a működő toalett és a meleg vizes zuhanyzó is.

lego-haz21.jpg

lego-haz01.jpg

lego-haz18.jpg

lego-haz19.jpg

 

lego-haz20.jpg

 

lego-haz02.jpg

lego-haz03.jpg

lego-haz04.jpg

lego-haz06.jpg

lego-haz07.jpg

lego-haz08.jpg

lego-haz09.jpg

lego-haz10.jpg

lego-haz11.jpg

lego-haz12.jpg

lego-haz13.jpg

lego-haz14.jpg

lego-haz16.jpg

A sziklákba épített város – Setenil de Las Bodegas

Setenil de Las Bodegas egy spanyolországi kisváros, mely Cádiz tartományban található. A város a nevét az egykor virágzó borászata után kapta. Igazán különleges Andalúzia fehér falvai (pueblos blancos) között, mely arról nevezetes, hogy épületei egy szikla kiszögelléseibe vannak építve. A város a Rio Trejo mentén húzódik.

setenil-de-las-bodegas-4.jpg

A modern Setenil egy mór erődvárosból jött létre, még a 12. században. A mórok kezdték a sziklába vájva megépíteni otthonukat, hogy az természetes erődítményként megvédje a várost. Azonban számos bizonyíték miatt arra lehet következtetni, hogy Setenil már sokkal korábban lakott terület volt. Ezt bizonyítják a közelben található barlang lakóhelyek és társadalmak, melyek emlékei Cueva de la Piletanál, Rondától nyugatra találhatóak. Az erődváros egy látványos védelmi hely volt az arab időszakban, mely számtalan alkalommal állt ellen a keresztes hadak támadásai idején, mielőtt végleg leigázták a katolikus hatalmak 1488-ban.

setenil-de-las-bodegas-10.jpg

A város neve Setenil de las Bodegas a 15.században alakult ki, amikor a keresztény telepesek szőlőültetvényeket telepítettek az oliva és mandula ültetvények mellé. Két ültetvény még mindig hoz termést, azonban a többi európai szőlőültetvény elpusztult egy rovarjárvány következtében az 1860-as években, az egykor virágzó pincészetek pedig bezártak. A következő század során Setenil a húsipari termékei miatt szerzett magának hírnevet, különösen sertéshúsáról ismert. Emellett számos cukrászda, bár és étterem is található a városban, melyek szintén kitűnő színvonalúak, a régió legjobbjai közé tartoznak.

setenil-de-las-bodegas-11.jpg

setenil-de-las-bodegas-12.jpg

setenil-de-las-bodegas-13.jpg

setenil-de-las-bodegas-3.jpg

setenil-de-las-bodegas-5.jpg

setenil-de-las-bodegas-6.jpg

setenil-de-las-bodegas-7.jpg

setenil-de-las-bodegas-8.jpg

setenil-de-las-bodegas-9.jpg

 

Zambia betiltja a nagymacskák vadászatát

Zambia betiltotta a veszélyeztetett nagymacskák, köztük az oroszlánok és leopárdok vadászatát, mivel természetvédelmi területeinek turistaforgalma jóval jövedelmezőbbnek bizonyult a sportvadászatnál – jelentette be a dél-afrikai ország turisztikai minisztere. Sylvia Masebo szerint a nagymacskák száma egyébként is túlságosan alacsony a fenntartható vadászathoz. A turisták azért mennek Zambiába, hogy oroszlánokat lássanak, így ha elveszítik ezeket az állatokat, akkor megölik a turizmust. A szafarivadászatból befolyó évi hárommillió dollár nem éri meg a helyi vadállomány kimerítését.

dfa723c6a9a88c9b58e9a0a54dcec9de.jpg

A dél-afrikai állam leopárdpopulációjának mérete ugyan nem ismert, az oroszlánok száma viszont a becslések alapján nem haladja meg a 4500-at. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az afrikai földrész teljes oroszlánállományára vonatkozó becslések a nagyjából húszezertől egészen harmincezerig terjednek. A nagymacskák száma folyamatosan csökken az olyan tényezők miatt, mint az állataikat féltő gazdák fellépése, illetve az oroszlánok táplálékforrásainak és természetes élőhelyeinek elvesztése.

_83146872_gettyimages-163613719.jpg

Zambia a szomszédos Botswanát követve döntött a nagymacskák vadászatának betiltásáról. Botswanában 2014-től tilos lesz mindenfajta sportvadászat, mivel az ország szintén azon fáradozik, hogy természetvédelmi területeiből népszerű turistacélpontokat varázsoljon. A trendet a gazdag vadvilággal rendelkező Kenya indította útjára, amikor évtizedekkel ezelőtt megálljt parancsolt a trófea- és sportvadászatnak.

untahcdsl4ykbvhmttd5w6-1200-80.jpg

Az oroszlánok és leopárdok a legveszélyesebbnek ítélt afrikai állatokra kitalált nagy ötös tagjai. Ezek az állatok – a két nagymacska, az elefánt, az orrszarvú és a kafferbivaly – képezik a trófeavadászok legkedveltebb célpontjait a szafarikon. Az orrszarvútülök és az elefántagyar iránti növekvő ázsiai kereslet miatt a kontinens déli részén egyre súlyosabb problémát jelent ezeknek a nagytestű állatoknak az illegális vadászata.

62283696.jpg

Múzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken

Azt mondják, hogy mindenkinek létezik valahol egy hasonmása, és vannak olyan szerencsések, akik valóban összetalálkoznak számukra teljesen ismeretlen, rájuk mégis szinte a megszólalásig hasonlító emberekkel- ilyen különleges találkozásokat már mi is bemutattunk egy korábbi cikkünkben.

De nem csak az utcán sétálva, hanem akár egy múzeumban járva is felfedeztetjük hasonmásunkat: ez történt legalábbis néhány meglepődött látogatóval, akik régi festményeket csodálva saját magukat vélték felfedezni a képeken. Volt aki egy 17. századi spanyol nemesként, vagy épp szerzetesként látta viszont magát, s természetesen fotót is készítettek a letűnt korokban élt hasonmásaikkal. Persze némelyik kép inkább vicces, mint meggyőző, de akadnak köztük olyanok is, melyeknél tényleg kísérteties a hasonlóság.

hasonmasok-1.jpg

hasonmasok-10.jpg

hasonmasok-12.jpg

hasonmasok-13.jpg

hasonmasok-14.jpg

hasonmasok-15.jpg

hasonmasok-16.jpg

hasonmasok-3.jpg

hasonmasok-4.jpg

hasonmasok-5.jpg

hasonmasok-6.jpg

hasonmasok-7.jpg

hasonmasok-8.jpg

hasonmasok-9.jpg

Forrásként tör elő a víz egy montenegrói fa törzséből

Egyedülálló természeti látványossága miatt egyre többen csodájára járnak egy kis montenegrói falunak, mely a világ egyik legkülönlegesebb fájával büszkélkedik. A mindössze 500 lakosú Dinoša az ország délkeleti részén található, s a kis település parkjában egy nagyjából 100-150 éves eperfa magasodik, melynek törzséből a rendkívül heves esőzések után forrásként tör elő a víz.

fa-1.jpg

Az elmúlt két évtizedben már több alkalommal is meg lehetett figyelni a nem mindennapi jelenséget, melyről a Radio Free Europe/Radio Liberty tett közzé egy videót.

 

Farm egy autópálya sávjai között

Az angliai M62-es autópályán haladva Lancashire és Yorkshire határán a 22-es és 23-as csomópont között szokatlan látvány fogadja az utazókat. Egy farm, ami a Liverpoolt Hull városával összekötő autópálya közepén helyezkedik el, szétválasztva a sávokat. A Stott Hall Farm a környék egyik legjellegzetesebb látványossága, nap mint nap többszázezer ember halad át ezen a szakaszon.

1-10.jpg

A farm 300 éve áll ezen a helyen, és az elmúlt évszázadokban a birkákon és a madarakon kívül nem is volt erre más. Aztán ebbe az irányba kezdték el építeni az M62-es autópályát. Farmok százait rombolták le, és rengeteg családot telepítettek ki, de csodálatos módon a Stott Hall Farm érintetlen maradt.

2-10.jpg

Évtizedeken keresztül az autópályán közlekedők azt gondolták, hogy a farm a lakók makacssága miatt maradhatott fenn, akik nem voltak hajlandók eladni tulajdonukat. A valódi ok a terület geológiai adottsága, amin a farm terül el.

3-9.jpg

„Az autópálya keletre tartó sávját nem tudták olyan magasra építeni, mint a nyugati irányba tartót. A kivitelezők folyamatosan földcsuszamlásokkal küzdöttek, így a végén úgy döntöttek, hogy szétválasztják az autópályát, megmentve így a farmot. Ez az egyetlen oka, hogy még mindig a helyén van.” – mondja a juhtenyésztő Paul Thorp, a jelenlegi tulajdonos.
4-9.jpg
A mérnökök aluljárókat alakítottak ki mindkét sáv alá, így a farm tulajdonosa anélkül közlekedhet a földjein, hogy kereszteznie kellene az autópályát.
5-7.jpg
Korlát, és kerítés tartja benn az állatokat a területen, és egyben védi is a farmot az autópálya forgalmától. Ennek ellenére a jelenlegi, és az előző tulajdonosok is sok balesetnek voltak szemtanúi.
A farm nem hivatalos szerviz állomásként is szolgál az autósok számára, akik valamilyen problémába ütköztek a közelben. Paul Thorpot rendszeresen keresik fel olyanok, akik benzint vagy gázolajat akarnak vásárolni, valamilyen szerszámot kérnek kölcsön, vagy a telefont akarják használni. Ezek az alkalmi látogatók nem zavarják őt, de azt elismeri, hogy a járművek folyamatos zaja néha nagyon idegesítő.

A világ legmeredekebb hullámvasútja

Japánban, a Fuji-Q Highland vidámparkban épült meg a világ legmeredekebb hullámvasútja 37 millió dollárból. A Takabisha 100km/h sebességre gyorsul és a kb. 1 km-es pálya közepén található egy 43 méter magas 121 fokos negatív „lejtő”. A japán adrenalinbomba az előző csúcstartótól, a francia Le Timber Drop hullámvasúttól hódította el a címet, mely 113 fokos szakadékot tudott felmutatni.  Viszont a világ leggyorsabb hullámvasútja címet továbbra is az Abu Dhabi Ferrari World vidámparkban lévő Formula Rossa tartja, 240 km/h-s végsebességével

hullamvasut-1_masolata.jpg

hullamvasut-2_masolata.jpg

hullamvasut-4.jpg

hullamvasut-5.jpg

hullamvasut-6.jpg

hullamvasut-7.jpg

süti beállítások módosítása